L'ULL DEL GÒTIC

1 de febrer del 2011

Rosassa de l'absis central de la Seu de Palma

Amb aquest nom és coneguda la rosassa de l'absis central de la Seu de Palma, que si bé en alguns llocs figura -erròniament- com la més gran de les rosasses de les catedrals gòtiques, en realitat, els 1.236 vidres que la componen fa que sigui, això sí, la que més superfície de vidre té.

Però no és de rècords del que volia fer esment en aquest post que, per dir-ho d'alguna manera, tanca aquesta mena de cicle nadalenc en què els vitralls han estat els grans protagonistes, sinó d'un fenomen que, com cada any, demà, dia de la Candelera, el dia en què la tradició mana desfer els pessebres de les cases, a la Seu de Palma es produirà, com cada any succeeix, el 2 de febrer i l'11 de novembre (Sant Martí):

Al matí, quan el sol s'alci per llevant, la llum travessarà els 1.236 vidres d'aquesta imponent rosassa i , de mica en mica, tota ella es veurà reflectida sota una altra de les set rosasses que hi ha a la catedral mallorquina, la de l'anomenada Porta de l'Almudaina, fins a formar un perfecte 8 de colors.

En aquest acurat vídeo de SigoloX hi podeu veure l'efecte, així com sentir les explicacions d'aquest espectacular fenomen.




De tota manera, no és l'únic fenomen que la llum, a través dels vitralls de la Seu de Palma, protagonitza, ja que no fa massa anys, concretament el 2007, Daniel Ruiz, membre de la Societat Balear de Matemàtiques, va descobrir que el 21 de desembre, el dia del solstici d'hivern, la llum del sol, quan aquest s'alça, travessa aquestes mateixes dues rosasses més grans de la catedral produint un calidoscopi de llums i de colors que es pot contemplar des de l'anomenat Baluard de Sant Pere:




La bellesa d'aquests efectes de llum i de colors és indescriptible, i crec que queda molt clar el perquè a la Seu de Palma se la coneix amb el nom de la Catedral de la Llum.

12 comentaris:

kalamar ha dit...

Coneixia el primer efecte, però encara és més espectacular que la llum travessi les dues rosasses. No és perquè sigui sa meva, la Seu de Palma és de les més boniques del món, junt amb Santa Maria del Mar. Sa Seu té una unitat estilística remarcable i les intervencions posteriors han estat molt curoses, com les de Gaudí, Jujol i fins i tot Barceló. El que la fa encara més especial és el seu emplaçament paral.lel al mar, arran de muralla.
Es nota que me l'estimo?
Gràcies, Assur, quina gran notícia la del 2n video. Vaig a avisar a la família que s'hi passin demà!

josep ha dit...

Un post realment espectacular!.
Quina meravella de lluminositat, llàstima que estem lluny de Mallorca i encara que ens enfilem fins el Tibidabo, no ho podem veure.
Una abraçada

Sara Maria ha dit...

Quina meravella!!!

xisca ha dit...

És espectacular , jo sí que ho he vist el dia de Sant Martí , ens hem d'axeicar molt prest però val la pena . Hi ha molta gent que tant demà com el dia de Sant Martí ho va a veure. Jo també trob que és una de les Catedrals Gòtiques de més bellesa.

Una abraçada

Titus ha dit...

No coneixia aquestes particularitats de la Seu de Palma, que si ja és una meravella qualsevol dia de l'any, encara ho és més aquests dos dies. Què moderns eren els antics!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Com una llum divína.
Té que ser molt bonic veure-ho al natural, quina preciositat, sembla que ti puguis agafar i gronxar-te per a tota la catedral amb aquets llums de la rosassa.
Molt bonic¡¡.

José Luis ha dit...

I sense piles...

Assumpta ha dit...

Quina preciositat d'article, ENRIC, quines explicacions més bones... He vist els dos vídeos i són magnífics.
Ostres, quines coses tan maques!!

Jo m'admiro de veure com pensaven, com calculaven, com feien totes les coses amb aquesta simbologia en aquestes Catedrals...

És fantàstic. És que m'ho he mirat i em quedava embadalida.

Jo hi he estat a la Catedral de Palma, però era un mes d'agost, fa anys, i no tenia ni idea de tot això... Ara estic contenta de saber-ho!! ;-)

Joaquim ha dit...

Ho haurem de tenir en compte.
Mallorca és una assignatura pendent, podràs creure que no l'he visitada mai, i això que una tieta meva havia nascut a Palma.
Aquest meravellós efecte místic-visual és un motiu més per decidir-me a visitar s'illa gran, és clar que ens condiciona tan sols a dos dies a l'any, però potser aquest fet serà més rellevant per decidir-me.
Gràcies per fer-nos conèixer aquesta meravella.

Francesc ha dit...

Sabia alguna cosa (poca)sobre els efectes de la llum en les rosasses de la catedral de Palma però no m'imaginava trobar la bellesa que ens has mostrat. Moltes gràcies per ensenyar-nos eixes meravelles que tenim a casa nostra i que, de vegades, ens passen desapercebudes, en el meu cas, per ignorància. Salutacions.

Assur ha dit...

Kalamar: Potser és bastant lògic que no coneixessis aquest altre efecte lluminós a la Seu perquè no fa pas massa (concretament 4 anys) que es va descobrir. Si ets a Palma a finals d'any, ja saps, doncs, on has d'anar.

Hahahaha!, Josep: Ja estaria bé, ja poder veure un matí ben clar aquest efecte des d'aquí... Per cert, jo sempre que he anat a algun lloc on es diu que en un d'aquests matins es veu Mallorca, mai he tingut la sort de poder-ho veure... Serà una llegenda urbana? :))

Oi que sí, Sara Maria?... Apa que no en gaudiríeu tu i la teva càmea fotogràfica!

Xisca: Sens dubte que sí, que la Seu de Palma és una de les més belles catedrals gòtiques, i que un efecte de llum com aquest la fa encara més especial. Si això passés, posem per cas, a Chartres, estic segur que hi hauria bofetades per poder entrar i veure-ho, però no ens sabem vendre.

Una altra curiositat que se'm va escapar: El dia 2 de febrer, apart de la Candelària, és també el dia que va néixer Jaume I... Coincidència?...

Que moderns que eren els antics!!!: Magnífica definició, amic Titus, MAGNÍFICA!

Josepb: Tot, en directe (menys el futbol, que per la tele fins i tot et repeteixen les jugades) :)) guanya molt, i no diem ja el que ha de ser poder gaudir d'aquest espectacle de llum natural!

José Luis: Una imatge, diuen val més que mil paraules, però aquestes tres mots que has utilitzat són tant o més divertides que l'acudit més enginyós!!!

Assumpta: Ja veus si n'ha donat, de joc, això dels vitralls que vam començar per aquell calendari d'advent, oi?, perquè jo també ho ignorava del tot. Celebro que t'hagi agradat tant i tant.

Joaquim: Se'm fa difícil de creure que no hagis estat mai a ses Illes, però t'ho recomano molt i molt perquè, a part dels molts disbarats que s'hi han fet, encara queden, a totes les illes, autèntiques meravelles, tant a l'interior com a la costa. L'Anna Maria sempre diu que Eivissa és la que més li agrada i, en canvi, a mi em meravella Mallorca, sobretot la part oriental. Ah!: I s'hi menja de fàbula (no als hotels “massificats”, eh?)

Francesc: Són moltes i moltes les coses que ignorem tots plegats, i d'aquí la grandesa d'Internet, que, ben utilitzat, és un pou sense fons de coneixements, tant és així que, n'estic convençut, els poders fàctics no s'imaginaven la importància i la força que arribaria a tenir pel “populatxo” perquè, d'haver-s'ho imaginat, s'haurien ben guardat de deixar-ho en les nostres mans.

Una abraçada a TOTS!!!

Anònim ha dit...

:) com mallorca no hi ha res

DIGUEU LA VOSTRA



EN EL CAS QUE NO POGUEU ENVIAR COMENTARIS AMB AQUEST FORMULARI,




Pàgines següents Pàgines anteriors Pàgines principal

lectors


Facebook Twitter Subscripció al feed Rebeu les actualitzacions al vostre e-mail
Vitralls de Nadal
REBITAR. Arquitectura. Reformes i rehabilitació d'edificis.

 

  

 

 

També us pot interessar

 
INICI FINAL