Feia temps que volia provar una recepta de llobarro fet al forn amb patates que havia vist al llibre Cuinar per ser feliç, de la Carme Ruscalleda, més que res perquè m'havia deixat encuriosit que la genial cuinera hi digués que era, aquesta, una preparació que servia per desmentir allò que sempre es diu quan es fa qualsevol peix al forn amb patates: que les patates són més bones que no pas el peix.
Dono fe que és cert: En aquesta recepta tots dos ingredients -el llobarro i les patates- al tenir diferents coccions, conserven, cadascun d'ells, el seu sabor i, a la vegada, s'enriqueixen tots dos en un civilitzat maridatge on cap d'ells vol tenir més presència que l'altre.
Ingredients per a 4 persones (transcric les mateixes quantitats que hi diu al llibre):
► 1 peça de llobarro d'uns 2 quilos (escatat i tallat a filets). ► 600 gr. de patates. (pelades i tallades a rodanxes de mig centímetre de gruix). ► 2 porros (la part blanca tallada a la juliana). ► 250 ml. d'aigua mineral. ► 4 tomàquets madurs (ratllats sense llavors). ► 2 grans d'all i julivert. ► 100 ml. d'oli d'oliva verge. ► 100 ml. de vermut blanc sec. ► Sal i pebre. |
Encendre el forn i fer que arribi als 200º.
En una plàtera que pugui anar al forn, escampar-hi la juliana de porros i distribuir-hi al damunt les rodanxes de patates.
Salpebrar-ho i amanir-ho amb la meitat de l'oli i tota l'aigua.
Tapar la plàtera hermèticament amb paper d'alumini i posar-la al forn ja calent (això sí que és molt important) durant 15 minuts.
Barrejar el tomàquet ratllat amb l'all i el julivert picats.
Passats aquests primers 15 minuts, traurem, fora del forn, el paper d'alumini amb què havíem tapat la plàtera i, després de comprovar que les patates estiguin ja mig cuites, hi posarem a sobre els filets de llobarro que haurem salat al darrer moment. La pell ha de quedar a sobre.
Escampar sobre els talls de peix la barreja de tomàquet, oli, alls i julivert, i tornar-ho a enfornar 7 minuts més, passats els quals ho ruixarem amb el vermut i ho tornarem al forn 3 minuts més.
El resultat és, pel meu gust, extraordinari, tant és així que al cap d'un parell de dies el vaig tornar a fer de tant que ens va agradar, pel que passarà a ser un d'aquells plats de "repertori".
DIGUEU LA VOSTRA