Però anem a pams: En primer lloc i tal i com ja es va anticipar en el "post-pròleg", en cada un dels divuit posts dedicats a aquest llibre de Josep Carner es parlarà una mica de cadascun dels divuit poemes, i m'agradaria, a cada lectura que de cadascun d'ells en faci, saber expressar-ne no solament el ritme que li donen les diferents rimes -en el cas d'aquests Codonys tardorals, les de les quatre quartetes de què està format el poema-, sinó també saber-ne expressar la musicalitat interna assolida amb l'exquisida i minuciosa tria de tots i cadascun dels mots que, com si fossin conscients de saber-se protagonistes d'un poema, semblen bressolar-se, desinhibits, per la brisa de la lluminosa mediterrània.
Escolteu, si us ve de gust, doncs, aquest poema que també trobareu transcrit sota el reproductor:
Els codonys tardorals Diu l’un amic a l’altre: —Ligea, ta promesa, té una blancor molt gerda en tot el cos diví, i corre, embriagada de tanta jovenesa, i és com el tany que es gronxa en l’aire del matí. Però ja saps com elles es tornen malgirbades per fills i feines, o perquè no n’han tingut, i amb cara tediosa caminen desmarxades i són codonys, diries, el fruit més boterut. I l’altre amic que deia: —Quan fina tot esclat, nosaltres rondinem, esgarriant les passes, i flagel·lem el dia amb folles amenaces, saturns a la memòria del goig mal escampat. Llavores, el codony, que es féu vell en la branca, dins el calaix perfuma la nostra roba blanca, i si l’amorosim al caliu de la llar i l’acostem als llavis sorruts, és dolç, encar. Josep Carner |
Si us plau, per favor, atenció, un moment, ei, ei, ei!!!... Que ningú s'esvaloti, ara, pel que s'acaba de dir: Tal i com s'anirà veient poema a poema, Carner descriu a Els fruits saborosos situacions del tot quotidianes..., però situacions protagonitzades per una societat acomodada, la societat burgesa de finals del segle XIX i de princips del XX (la primera edició d'Els fruits saborosos data de 1906, quan Josep Carner, nascut el 1884, tenia 22 anys), una societat burgesa idealitzada pel poeta segons els cànons a què aspirava l'ideari noucentista: una societat liberal i culta, però, com és lògic, una societat que duia arrossegant un feixuc llast de conceptes heretats, el quals, a ulls d'ara, ens semblen del tot desfasats i, almenys pel que fa a la lletra, superats.
No sabria acabar aquest comentari sense fer esment de la preciosa i sonora metàfora del darrer vers de la primera quarteta, on l'autor compara la lleugeresa de moviments de la joveníssima Ligea amb "el tany que es gronxa en l’aire del matí".
Per confegir-lo necessitem:
► 2 quilos de codonys. ► 750 grams (aprox.) de sucre. Opcional: ► 1/2 branqueta de canyella. ► 1/2 pela de llimona. |
Passem la barreja de codonys i de sucre pel pímer i la posem dins una cassola on hi afegirem la branqueta de canyella i la pela de llimona, si és que decidim posar-n'hi. A foc mitjà, i amb una mica (de 20 a 25 minuts) de paciència ho anirem remenant tot sovint perquè no se'ns enganxi.
Quan tingui la textura desitjada, posarem el codonyat dins un o varis motlles i deixarem que es refredi del tot abans de desmotllar-lo. Els motlles ideals són els de silicona, i el codonyat, a la nevera i ben tapat, es conserva molt de temps (diuen que sis o set mesos), tot i que a casa, dels dos quilos de codonyat que em van sortir amb aquestes proporcions ja no en queda ni una engruna, pel que tinc previst fer-ne un parell de quilos més aquest cap de setmana.
Sé que sona a tòpic, però no té res a veure el codonyat fet a casa amb el que normalment es compra al mercat.
DIGUEU LA VOSTRA